
Preparaty czyszczące na swoje miejsce. Wszystko, co służy do sprzątania, czyli środki czyszczące (kliknij, zobacz, sprawdź), gąbeczki jak też ścierki, najlepiej przechowywać pod zlewem. Poukładaj je w pojemnikach oraz posegreguj w taki sposób, żeby zdołać bez trudu sięgnąć po każdą rzecz. Pamiętaj o tym, żeby często prać ścierki a także gąbki, które są świetnym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów. Dziurawe jak też zniszczone wyrzuć bez zastanowienia.
Porządkowanie sztućców. Opróżnij szufladę ze sztućcami, rzetelnie ją umyj a także wyposaż w specjalną wkładkę , która wspaniale pomaga w utrzymaniu porządku] w szufladzie. Noże, łyżki, łyżeczki, widelce – wszystko nareszcie będzie mieć własne miejsce. Składowanie torebek z przyprawami wywołuje najwięcej kłopotów, gdyż wrzucone do szuflady łatwo się gniotą a także rozdzierają, co utrudnia zachowanie ich należytej jakości. Świetnym rozwiązaniem są pudełka – możesz wówczas poukładać przyprawy według alfabetu, co uprości ich poszukiwanie- dowiedz się więcej. Z kolei przyprawy w pojemnikach trzymaj w obrotowym koszu, jaki zawsze będzie w pobliżu kiedy będziesz szykować potrawy.
Każdy ma swoje ulubione zakąski, które będzie dużo prościej znaleźć gdy podzielisz szafkę w taki sposób, żeby każdy z mieszkańców miał swoją półkę. Gdy poinformujesz członków rodziny o ich „kącikach”, zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Folie, worki plastikowe, woreczki śniadaniowe, woreczki do lodu – to wszystko trzymaj w jednej szufladzie, najlepiej w sąsiedztwie chłodziarki. Specjaliści doradzają, aby pakować pożywienie jeszcze kiedy jest gorące, a nie gdy już ostygnie.
Owoce i jarzyny wyłóż na tacę bądź koszyk, dzięki czemu zyskasz dużo przestrzeni na blacie.