images

Różne rodzaje patelni oraz ich zastosowanie w kuchni

Nowoczesny kuchnie bywają zaopatrzone w sprzęt zróżnicowany i wyspecjalizowany. Mieści się on w sąsiedztwie tradycyjnych przedmiotów, których uniwersalny charakter nie jest nie do zastąpienia. Nie reformowalne są np. widelce, szklanki, filiżanki, bo z wyjątkiem stylistyki niewiele można w nich zmienić. Lecz jednak część kuchennych przedmiotów użytkowych poddaje się ewolucji. Zaczynają być one coraz bardziej wyspecjalizowane i spełniają marzenia coraz bardziej kapryśnych użytkowników. Jednakże obok tych wysoce fachowych sprzętów nieustannie przydają się tradycyjne i wypraktykowane utensylia. W ten sposób wśród wyposażenia kuchennego odnaleźć można zwyczajne garnki i szybkowary. Kuchenki są wyposażone w piekarnik, ale często bardziej przydatna bywa mikrofalówka.

Jajecznicę można smażyć na tradycyjnych patelniach, lub zastosować do tego celu patelnie z powłoką nieprzywierającą na smakprostoty.pl. Patelnie kuchenne zaliczają się do jednych z najbardziej różnorodnych sprzętów kuchennych. Wytwórcy specjalizują się w produktach, które zmodyfikowane trafiają do sklepów wprawiając w oszołomienie nabywców. Bo jakiego wyboru dokonać? Można zdecydować się na patelnie ceramiczne o wyjątkowo gładkiej powierzchni. Nie potrzebują one zbyt dużej ilości tłuszczu do smażenia, co więcej i bez niego można je użytkować. Mają też i tę zaletę, że nie przywierają do nich smażone produkty. Poza tym, że patelnie ceramiczne są bardzo użyteczne, są także nieco trudne w utrzymaniu. Ze względu na swoją delikatną strukturę nie można ich myć w zmywarkach, ani też czyścić drapiącymi czyścikami. Stosowne użytkowanie tego typu patelni przyczyni są do tego, że posłuży ona długo i będzie ozdobą kuchni jej użytkowników. Jeśli natomiast wybór padnie na patelnię teflonową najkorzystniej kupić tą z możliwie grubą warstwą teflonu. Takie patelnie także nie wymagają dużej ilości tłuszczu. Stosownie duża ilość powłok teflonowych umożliwia smażenie i bez niego. Patelnie z teflonu doskonale nadają się do pichcenia na nich omletów i naleśników. Zaletą patelni teflonowych jest także to, iż są stosunkowo lekkie i tanie. Niestety mają też i swoje wady. Teflon dość łatwo jest zadrapać. Należy więc być uważnym podczas ich użytkowania stosując łopatki i widelce z drewna lub plastiku. Dużej uwagi wymaga też oczyszczanie takich patelni. Należy wybierać raczej delikatnych zmywaków (więcej o patelniach: www.smakprostoty.pl/finezyjna-kuchnia/patelnie-nieprzywierajace-patelnie-non-stick).

W sprzedaży są też łatwiejsze w obsłudze patelnie. Wlicza się do nich patelnie żeliwne. Są one ciężkie i te z najwyższej półki miewają wyższe ceny. Patelnie żeliwne posiadają też pewną szczególną cechę, która odróżnia je od innych. Nie należy ich myć przy użyciu wody. W zamian tego przeciera się je np. szmatką i natłuszcza. Można też nabywać patelnię pod kątem zasadniczego przeznaczenia. W zależności od tego czy będzie ona służyć do grillowania, smażenia omletów, czy też przyda się ona do tzw. głębokiego smażenia. Tak więc myśląc o zakupie patelni należałoby się dobrze wcześniej przygotować teoretycznie czytając, pytając i dowiadując się o cechy różnorakich typów.