patelnie z żeliwa

Podstawowe parametry sprzedawanych współcześnie patelni, jaką odmianę wybrać do swojej kuchni.

Patelnia jest jednym z najpopularniejszych sprzętów każdej kuchni. Bez niej ciężko będzie przyrządzić wiele wyśmienitych posiłków, dlatego też powinno się w co najmniej w jedną zainwestować. W praktyce może się ich przydać parę odmian, które się różnią rozmiarem, a poza klasycznymi modelami można również pomyśleć o patelniach do specjalnych zastosowań, na przykład naleśników.

patelnie żeliwne
Autor: Chasseur
Źródło: www.SmakProstoty.pl

Patelnie produkuje się współcześnie z kilku odmiennych materiałów różniących się funkcjonalnością i parametrami cieplnymi, należy więc przed kupnem poświęcić parę chwil na zaznajomienie się z chociaż podstawowymi wiadomościami Najbardziej popularnymi obecnie patelniami sprzedawanymi w naszych sklepach są patelnie teflonowe, a pośród nich spotyka się także wiele ich odmian i wersji. Cechą wspólną takich patelni jest nieprzywieralna, wewnętrzna warstwa z teflonu – http://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/o-kuchni/test-zeliwnej-patelni-grillowej-marki-skeppshult/|http://smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/o-kuchni/test-zeliwnej-patelni-grillowej-marki-skeppshult/”>http://smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/o-kuchni/test-zeliwnej-patelni-grillowej-marki-skeppshult/|http://smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/porady-specjalisty/jak-konserwowac-i-uzywac-zeliwnych-patelni-i-garnkow-skeppshult/”>http://smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/porady-specjalisty/jak-konserwowac-i-uzywac-zeliwnych-patelni-i-garnkow-skeppshult/|http://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/porady-specjalisty/jak-konserwowac-i-uzywac-zeliwnych-patelni-i-garnkow-skeppshult/”>http://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/porady-specjalisty/jak-konserwowac-i-uzywac-zeliwnych-patelni-i-garnkow-skeppshult/}. Natomiast reszta wykonana jest z rozmaitych materiałów, w zależności od producenta, droższe modele mają też odpowiednio wykonane dna, które pozwalają na znacznie szybsze ogrzanie i dłuższe utrzymywanie ciepła.

Niezwykle podobne cechy mają patelnie tytanowe, z tym że warstwa na nich jest znacznie wytrzymalsza na wszelakie uszkodzenia mechaniczne. Powoli wkraczają one na rynek, lecz szybsze zdobywanie popularności póki co trochę blokuje ich cena, dużo większa niż zwykłych modeli. Z kolei trochę na znaczeniu zaczęły ostatnio tracić patelnie żeliwne https://www.smakprostoty.pl/. Dawniej były one bardzo popularne, bowiem żeliwo posiada bardzo duże własności termiczne i długi czas utrzymuje ciepło, obecnie wybiera je dużo mniej osób, być może ze względu na to, że są dość kruche i trzeba się z nimi delikatnie obchodzić.

Warto również wspomnieć o patelniach ze stali i aluminium, ostatnie ich modele również się mogą bardzo dobrze sprawdzić w wielu zastosowaniach kuchennych. Następnym istotnym kryterium wyboru patelni jest jej kształt. Tu do dyspozycji będą przede wszystkim patelnie okrągłe, które się nadają w praktyce do wszystkiego. Oprócz nich popularne wśród klientów są patelnie do grillowania, mające specjalne żeberka na spodzie, a oprócz tego patelnie głębokie i płytkie do naleśników – więcej pomocy.