lustro

Patelnia z żeliwa – a więc, co bywa lepsze: wersja „Emaliowana”, czy opcja „Surowa”?

Z pewnością poszukując wSPAniałej patelni, natrafiłeś na temacik patelni stworzonych z żeliwa. Wewnątrz danych czasach, tego typu patelnia zatrzymuje się praktycznie na samym szczycie z przeróżnego typu patelni.

Oraz choć patelnie zrobione z żeliwa bywają stosowane od tak naprawdę dziesiątek, jeśli nie setek lat, to nie tracą one nic ze swojej popularności, dzięki kilku ich cechom, takiego typu jak praktycznie niezniszczalność, oraz sporo innych, a o których to dzisiaj opowiemy. Jednakże jaki rodzaju żeliwa jest lepszy – emaliowany, czy surowy? Damy Ci kilka podpowiedzi, tylko przeczytaj nasz nowiutki felieton!

lustro
Autor: Dekoral
Źródło: Dekoral
Na samiutkim początku warto zaznaczyć, iż patelnia z żeliwa rozdziela się na wspomniane wersje: emaliowaną oraz surową. Obie mają kilka wspólnych cech, choć powstały także pomiędzy nimi kilka znaczących różnic.

Jeśli zainteresowała Cię ta strona, koniecznie sprawdź link dywan skóra owcza a poznasz o wiele więcej danych, które z pewnością wywołają u Ciebie śliczny uśmiech.

Obie patelnie łączą: ich znaczna waga (są dosyć ciężkawe), mają w posiadaniu nawet i legendarna trwałość (egzystencja takiej patelni może być równie długie co nawet jedno człowieka), bardzo wspaniale utrzymują ciepełko oraz tak dalej. Charakterystyczną cechą patelni emaliowanej, są w szczególności: odporność na zardzewienie, łatwe czyszczenie, brak obawy, że patelnia „wciągnie” wewnątrz siebie aromaty czy też detergenty, czy – właśnie dzięki temu, że bywa emaliowana, ma możliwość mieć niewiarygodnie śliczne kolorki i wzory – oraz kilka innych cech.

Zaglądnij na naszą stronę. Tam czekają na Ciebie nowe bardzo zajmujące wątki. Tworzymy dla Was dalsze wątki (https://www.amdk.pl/pufy) i będziemy szczęśliwi, jeśli je oglądniecie.

Co do patelni z żeliwa surowego, to bywa on naprawdę „surowa”.

Może posiadać tylko czarniutką barwę, poprzez co wygląda na bardzo staromodną, jest zazwyczaj jeszcze cięższa od wersji emaliowanej. Jest idealna dla osób z anemią, albowiem w czasie gotowania wypuszcza małe ilości żelaza.