Świąteczny stół

Patelnia na płytę indukcyjną – kilka słów na temat jej wad oraz zalet

Kuchenki indukcyjne coraz to bardziej stają się nieodłączną cząstką naszego życia – szczególnie dzięki temu, iż nie stosują one otwartego ognia do grzania potraw. Jednak jak to się okazuje, na takie kuchenki nie każdy „garnek” się może nadawać i to samo tyczy się ciekawiących nasze osoby dzisiaj patelni.

Świąteczny stół
Autor: Porto Bay Events
Źródło: http://www.flickr.com
Nasz pisany dzisiaj temat, czyli dokładnie mówiąc patelnia indukcyjna, bywa „garem”, którego wielu z nas stosuje nawet i każdego dnia. Potrawy przygotowywane na jakiejś patelni zazwyczaj kojarzą się nam z jedzeniem dość tłustym, jednak na dobrej patelni często nawet nie musimy stosować żadnego oleju. Z innej zaś strony powstał niewiarygodnie spory procent ludzi, którzy preferują smażone jedzenie – z tego powodu właśnie wytwórcy wymyślają coraz to nowsze rodzaje patelni (https://www.decosalon.pl/1617-patelnie-mineralne-przejdź do nas po linku ten odnośnik). Co do samej patelni indukcyjnej to jest ona dość wyjątkowa – bywa tak za sprawą pewnego faktu, że owa patelnia przydaje się na każdą kuchenkę, jednak tylko o właściwości indukcyjnej, a więc „bez ogniowej”. Do tej pory w wielu kuchniach można znaleźć standardowe kuchenki – co do nich to tego typu patelni raczej nie powinniśmy stosować (poza pewnymi wyjątkami), co przydaje dość wielu osobom pewne ograniczenie. Dobrze mieć świadomość, że podobnie jak w przypadku zwykłych patelni, te indukcyjne mają przeróżne powłoki, barwy, wzornictwa – najczęściej jest w ten sposób, iż jeśli wybierzemy odpowiednią powłokę patelni, możemy użyć ją na zwykłej kuchence (tyczy się to zwykle powłok ceramicznych).

Dobrze jest wiedzieć, iż nie bez żadnego powodu tego typu patelnię przezywamy „indukcyjną” – ogólnie dno takiego typu patelni jest przystosowane pod wspomniana kuchenkę indukcyjną – mamy możliwość to poznać po bardzo charakterystycznym dnie, na którym to znajdziemy zazwyczaj czerwoną „kropkę”.