naczynia

Najbardziej solidne garnki są w gastronomii. Są trwałe i niezawodne, najbardziej wytrzymałe. Pamiętaj, że oferuję najwyższą jakość

Nim zaczęto robić garnki gastronomiczne z doskonałej szlachetnej stali nierdzewnej, używano innych materiałów. Najpierw poszła ceramika, a w późniejszym czasie miedzi i aluminium. Jeszcze później zaczęto tworzyć garnki z żeliwa. Dzisiaj prawdopodobnie mamy najlepsze opcje, bo nikiel i chrom, z którego robi się naczynia, wspaniale przewodzą ciepło, co skutkuje tym, iż rozchodzi się ono równomiernie. Ponadto, takie garnki są odporne na korozję.

naczynia
Jakie mamy typy garnków gastronomicznych? W sprzedaży jesteśmy w stanie wyodrębnić trzy rodzaje garnków, czyli niskie, średnie i wysokie. Każdy z osobna jest odpowiedni do właściwego przyrządzania potraw. Niskie są doskonałe do przygotowywania mniejszej ilości jedzenia, a także do przygotowywania osobnych składników do bardziej złożonego dania. Najpotężniejszy garnek z kategorii niskich może osiągać wysokość 20 centymetrów oraz pojemność 39 litrów. Garnki o średniej wielkości maja zaś pojemność od 2 do 34 litrów. Sprawdź garnek do soków.

To pomaga właściwie je dobrać do określonego zadania, do użycia we własnej kuchni czy w punkcie gastronomicznym. Pojemność garnków wysokich mieści się w przedziale od 3 do 100 litrów. Jednej z większych mogą mierzyć nawet 51 cm i mieć średnicę do 50 cm. Doskonale się sprawdzają w domach, w których mieszka duża, wielopokoleniowa rodzina. Niezbędne są jednakowoż w knajpach i pozostałych miejscach, w których trzeba dużo gotować. Design garnków gastronomicznych nie powinien wzbudzać żadnych zastrzeżeń. Powinny być wykonane ze wspomnianej wcześniej stali nierdzewnej. Powinny być zaopatrzone w uchwyty zrobione z tego samego tworzywa. Każdy garnek przeznaczony do gastronomii powinien mieć także dołączoną pokrywkę, najczęściej szklaną, również ze stali nierdzewnej. Takie garnki mają tez bardzo ciekawe, dobrze wykonane dno. Składa się ono z trzech warstw. Na pewno zainteresuje Cię również .

gotowanie
Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com
Pierwsza warstwę stanowi stal nierdzewna, następna aluminium, a ostatnią znów stal. Garnki tego typu często są wytwarzane w technologii Impast. Dzięki temu charakteryzują się one trwałością, mogą równocześnie równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Dzięki temu możemy mieć pewność, że dania będą się szybciej przygotowywać, co przecież związane jest również z oszczędzaniem gazu czy energii elektrycznej. Należy także podkreślić walory estetyczne tych garnków, czyli ich ciekawy kształt, jak również wspaniałą funkcjonalność.