Kuchnia otwarta na salon

Kuchnia w pokoju gościnnym

Przestrzeń gastronomiczna razem z pokojem gościnnym to opcja dość popularna. Tyczy się to nie tylko kawalerek, choć w takim wypadku to połączenie jest wyjątkowo użyteczne. W każdym razie, zestawienie kuchni i salonu w jedno ciągnie za sobą wiele plusów. Z jakiego powodu warto pomyśleć o takim rozwiązaniu?

Kuchnia otwarta na salon
Autor: designmilk
Źródło: http://www.flickr.com
Pierwsza zaleta połączenia przestrzeni gastronomicznej z pokojem gościnnym odnosi się do rozmiarów pomieszczenia. Czasem lokatorzy podejmują decyzję o usunięciu istniejącej ściany pomiędzy salon z kuchnią. W ten sposób mieszkanie nabiera wiele przestrzeni. Teoretycznie, zdobywamy jedynie powierzchnię, którą zajmuje ściana. W praktyce jednak takie zestawienie pokojów sprawia wrażenie dużo obszerniejszego mieszkania. Warto pamiętać, iż większe wolne obszary świetnie współgrają ze stylem nowoczesnym. Inspiracje na ten temat możesz podglądnąć na lovingit.pl (lovingit.pl – wiele inspiracji kuchennych).

Kuchnia zamknięta
Autor: Bill Wilson
Źródło: http://www.flickr.com

Połączenie kuchni i salonu docenią także świeżo upieczeni rodzice. Kiedy trzeba ugotować posiłek, a przy tym pilnować dzieci, to zadanie takie nie jest łatwe, gdy przestrzeń gastronomiczna jest oddzielnym pomieszczeniem. Dzieci w kuchni będą się nudzić, natomiast obserwowanie maluchów prawdopodobnie skończy się przypaleniem obiadu. Za to wtedy, gdy kuchni i salonu nie dzieli nic, dzieci będą się spokojnie bawić w salonie, a rodzić może gotować obiad bez obaw, w tym samym czasie uważając na dzieci.

Podobnie wygląda kwestia gości. Gdy organizujemy domówkę i przybywa do nas duża ilość gości, dobrze byłoby nie zostawiać ich samych. Dzięki temu, że kuchnia i pokój gościnny połączone są w jedno pomieszczenie, można przygotowywać jedzenie i jednocześnie utrzymać kontakt z gośćmi.